De Historie van filmhuis kampen

Sinds 1924 is film in Kampen een belangrijk onderdeel van het totale culturele leven.

Tot 1977 was het City theater de enige filmvertoner in Kampen. In 1977 werd dit theater uitgebreid met de Filmclub. In die jaren was al duidelijk dat een commerciële bioscoop en een vertoner van zgn. arthousefilms ieder hun publiek hebben en beide bijdragen aan een totaal filmklimaat in een stad waar cultuur een belangrijk goed is.

De filmcultuur vierde haar hoogtijdagen in de jaren tachtig. In die jaren was de Kamper Filmclub een van de toonaangevende filmhuizen in Nederland. Door de sluiting van het City theater volgden een aantal moeilijke jaren. Zwervend langs verschillende huisvestingsplaatsen heeft de stichting, dankzij een groep vasthoudende vrijwilligers zich in 1997 wederom een vaste plek verworven in Kampen.
Met eigen apparatuur en middelen werd de Filmclub omgedoopt tot Filmhuis Kampen en gehuisvest in het Vestzaktheater van de Stadsgehoorzaal. Gesteund door Gemeente en ANF werd het Filmhuis wederom een belangrijk onderdeel van het cultuurbeleid in Kampen

In 2008 werd een grote stap gemaakt naar het verleden. Het Filmhuis ging terug naar haar roots, helaas is dit geen succes geworden en moest de samenwerking met MU stoppen

De beslissing weer terug te gaan naar het Vestzaktheater betekende geen stap terug in ontwikkeling maar een stap vooruit in digitalisering en professionalisering. Deze stap was nodig om in de toekomst het hoofd te kunnen bieden aan alle eisen en veranderingen op technisch gebied en om recente films te kunnen programmeren. De samenwerking tussen Stadsgehoorzaal en Filmhuis Kampen werd een meerwaarde voor de filmliefhebber in Kampen en verre omgeving. De aanschaf van een Sony 4K digitals projector maakte het mogelijk om ook heel recente arthousefilms, met een prachtige beeldkwaliteit, te vertonen.
Films waar je over na wilt praten of waar je juist stil van wordt.

gebouw