LUCKY
Land van herkomst:
VS
Jaar van film:
2017
Duur van film:
1 uur, 28 minuten
Regisseur:
John Carroll Lynch
Acteurs:
Harry Dean Stanton, David Lynch
Taal van film:
engels
Kijkwijzer:

 

 

‘De geestelijke reis van een negentigjarige atheïst’.

Harry Dean Stanton (1926-2017)

[Lucky is voornamelijk de show van Harry Dean Stanton, en een waardig afscheid van de acteur]

 

 

Harry Dean Stanton: een icoon van de Amerikaanse cinema, met die fantastische, karakteristieke kop vol groeven. In Lucky speelde hij zijn laatste rol voordat hij op eenennegentigjarige leeftijd overleed op 15 september 2017. De film is haast een ode te noemen, waarin Lucky (net als Stanton zelf waarschijnlijk) moet accepteren dat het einde van zijn leven nadert. De acteur speelt het negentigjarige titelpersonage prachtig, of het nu in cowboyhoed is of alleen in zijn onderbroek. Lucky is voornamelijk de show van Harry Dean Stanton, en een waardig afscheid van de acteur.

Regisseur John Carroll Lynch

Cinemagazine ****‘In een piepklein stadje in Arizona woont de 90-jarige Lucky. Het stadje ligt midden in de prairie, het is er bloedheet en ziet eruit alsof er kort geleden nog cowboys en paarden doorheen gingen. Het plaatsje heeft een diner, een paar kroegen en er zijn winkeltjes. Hoe Lucky echt heet weet niemand, maar iedereen weet hoe hij aan zijn naam komt: in de oorlog was hij kok op een schip, het veiligste baantje bij de marine. Lucky is geen vechtersbaas, al kan hij het niet laten om af en toe provocerend een sigaret te roken op plaatsen waar het niet mag. In speelfilm ‘Lucky’ volgen we een paar dagen in het leven van deze krasse bejaarde. Die dagen kennen een zelfde ritme van opstaan, spelshows kijken, een kruiswoordpuzzeltje maken in de diner, boodschappen doen in het winkeltje en ’s avonds naar de kroeg. Daar treft hij zijn vrienden en verspreidt hij zijn levenswijsheden, existentialistisch met een boeddhistisch sausje. Klinkt saai? Vergeet het maar. ‘Lucky’ is een soort ‘Paterson’ in de prairie. Net als in die parel van Jim Jarmusch kent ‘Lucky’ een laid-back ritme dat dicht tegen het natuurlijke levensritme van de mens zit. En net als ‘Paterson’ draait ‘Lucky’ vooral om ontmoetingen en gesprekken. Eenvoudige maar betekenisvolle gesprekken met zijn arts en met een oud-marinier die hij ontmoet in de diner. Bovendien gaat ‘Lucky’ over de schoonheid en de poëzie van het alledaagse. Is dit concept al de moeite waard, de losse ingrediënten maken het alleen nog maar mooier. De beelden van het stadje en de omgeving, de geweldige muziek (niet alleen fraai maar ook toepasselijk, zoals wanneer Lucky in een dip zit en we Johnny Cash ‘I Can See a Darkness’ horen zingen) en de droge humor. En als bonus komen we eindelijk het verschil te weten tussen een turtle en een tortoise.‘Lucky’ is bovenal de showcase én het hartverwarmend afscheid van de geweldige Harry Dean Stanton. De in 2017 overleden acteur voelt zich duidelijk als een vis in het water en maakt van Lucky een tegelijk eenvoudig en complex karakter. Een karakter dat afscheid neemt met een prachtige glimlach. De glimlach van een gelukkig mens’.

Harry Dean Stanton

Filmtotaal ****‘Lucky is een oorlogsveteraan die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de marine dienst deed, zo blijkt uit een gesprek in de film, als hij een andere veteraan spreekt. Dit gedeelte uit Lucky’s levensgeschiedenis lijkt geïnspireerd op dat van Harry Dean Stanton zelf, die ook in de marine zat tijdens de Tweede Wereldoorlog. Details over de oorlog waarin beide veteranen vochten lijken zo uit het leven gegrepen, wat Stantons acteerwerk extra cachet en realisme geeft. Dit is niet slechts een acteur die een rol speelt als een man die terugkijkt op een lang leven op het moment dat de dood dichter en dichterbij lijkt te komen, Stanton beleefde die situatie op dat moment ook echt’.

VPRO Cinema****‘De geestelijke reis van een negentigjarige atheïst.’ Zo wordt Lucky treffend omschreven op de filmposter. De hoofdpersoon wordt niet alleen gespeeld door cultacteur Stanton (Paris, Texas), maar is ook in grote lijnen op hem gebaseerd. We volgen Lucky terwijl hij door zijn stoffige woestijndorpje sloft, van diner tot stamkroeg, al mijmerend over het leven en de naderende dood. Mooi, verstild, wrang-komisch regiedebuut van acteur Lynch (Fargo) is evident geïnspireerd door het werk van Jim Jarmusch. Een waardig monument voor Stanton, die kort na de opnames overleed’

 

 

Kaartjes