WOMAN AT WAR.
Land van herkomst:
IJsland
Jaar van film:
2018
Duur van film:
1 uur, 41 minuten
Regisseur:
Benedikt Erlingsson
Acteurs:
Jóhann Sigurðarson, Halldóra Geirharðsdóttir, Jörundur Ragnarsson
Taal van film:
IJslands
Kijkwijzer:

 

 

Let op 8 maart 2019 is het Vrouwendag, daarom krijgen alle vrouwen, moeders, dochters, buurvrouwen, en vriendinnen vandaag € 2,- korting op het filmkaartje! Dus ga gezellig naar de film op 8 maart voor maar € 6,-

Halla is een vijftigjarige, onafhankelijke vrouw. Ze leeft een rustig bestaan in Reykjavik en werkt er als koordirigent. Maar achter de schermen van deze ogenschijnlijk vredige routine, leidt Halla een dubbelleven als radicale milieuactivist. In haar eentje verklaart ze de oorlog aan de lokale aluminiumindustrie om de prachtige IJslandse hooglanden te beschermen. Omgedoopt tot ‘de Bergvrouw’ voert Halla in het geheim gevaarlijke sabotageacties uit, mét resultaat. Maar net op het moment dat ze haar grootste en meest gedurfde operatie op touw zet, ontvangt ze een onverwachte brief: haar aanvraag voor het adopteren van een kind wordt eindelijk ingewilligd. Terwijl Halla zich klaarmaakt om haar rol als beschermer van Moeder Aarde te verruilen voor het echte moederschap, besluit ze nog één laatste genadeklap uit te delen aan de aluminiumindustrie. En dat blijft niet zonder gevolgen. Woman at War is een droogkomisch drama van Benedikt Erlingsson, die eerder het geestige Of Horses and Men heeft gemaakt. De IJslandse Oscarinzending werd in Cannes bij de Semaine de la Critique bekroond met de SACD Award en is winnaar van de Lux Film Prize 2018.

NRC: ‘Halla is een onwaarschijnlijke ecostrijder. Voor de buitenwereld is ze een alleenstaande fietsvrouw van tegen de vijftig die braaf haar zangkoortje dirigeert. Maar in het geheim voert zij een verbeten eenpersoonsguerrilla tegen de komst van een vervuilende Chinese aluminiumfabriek die wil profiteren van spotgoedkope IJslandse elektriciteit.

Als ‘Green Army’ veroorzaakt Halla met een simpele pijl en boog keer op keer kortsluiting, strooit ze pamfletten uit over Reykjavik, blaast ze getergd door regeringspropaganda uiteindelijk zelfs complete elektriciteitsmasten op met semtex. Waarna deze Rambo van middelbare leeftijd zich onzichtbaar weet te maken op de IJslandse vlakte van steen, mos en gletsjers. Drones, helikopters, speurhonden: Halla is ze te slim af.

Woman at War is een geëngageerd eco-avontuur over een halsstarrige vrouw die voor de keus staat: haar economische sabotage voortzetten of haar droom van moederschap realiseren door een Oekraïens weesje te adopteren. Gaat ze door, dan loopt ze tegen de lamp. Want het net sluit zich onherroepelijk, ook al heeft Halla stiekeme bondgenoten: een bureaucraat, een stugge schapenboer.

Woman at War is een waardig opvolger van de al even droogkomische debuutfilm van regisseur Benedikt Erlingsson: Of Horses and Men (2013). Dat was een vaak hilarische reeks observaties over de moeizame relatie tussen IJslanders en hun pittig voortdribbelende paardjes. Hier leidt Erlingsson een origineel, spannend verhaal naar een aardige finale met een hoofdrol voor Halla’s boeddhistische tweelingzus Asa’.

]

Kaartjes