Filmzondag met lezing op 24 november! Met Lidewijde Paris.

Film Dolor Y Gloria – met lezing

Vandaag een mooie filmzondag! We combineren de mooie film Dor y gloria met een interactieve lezing gegeven door Lidewijde Paris.

Bij een film is alles te zien wat je bij een roman zelf uit de woorden moet halen. Is dat waar? Wat is precies het verschil tussen een film en een roman? Hoe kan het goed kijken naar films ons helpen bij het lezen van romans? Wat kan in een film wat in een boek niet kan en andersom?

Kortom we gaan als lezer naar de film met Lidewijde Paris.

Wat is de functie van de titel van een film?

Welke cameraperspectieven worden gebruikt, en waarom?
Wat kunnen we ‘tussen de regels door’ uit een dialoog halen?
En welke metaforen vinden we terug in het verhaal?

Deze en andere vragen stelt Lidewijde Paris in het programma Hoe lees ik een film?. Met onze boekenhoofden letten we op elementen uit de romananalyse zoals perspectief, motieven, herhalingen, symbolen of vertraging en versnelling. Vooraf krijg je een paar kijktips die na afloop het gesprek structureren.

Kortom, op een ontspannen manier een film analyseren, voor jong en oud. Je hoeft geen doorgewinterde lezer te zijn om mee te kunnen kijken. Ook geen doorgewinterde filmkijker, trouwens.

Wie is Lidewijde Paris?
Lidewijde Paris startte in 2016 na dertig jaar boekenvak met De Lees!ambassade om het literaire lezen op een onderhoudende en toegankelijke manier promoten. Ze schreef Hoe lees ik? en Hoe lees ik korte verhalen? en reist door het land met Lees!workshops. Lidewijde Paris heeft een achtergrond als journalist en schrijfster. Ze geeft voorafgaand aan de film een interactieve lezing met het thema ‘Hoe lees ik Film’.

Met een kijktip vooraf en een ontspannen gesprek na over de literaire aspecten van het verhaal.

Lidewijde Paris begon in 2016 na dertig jaar boekenvak met De Lees!ambassade. Ze wil het literaire lezen op een onderhoudende en toegankelijke manier promoten. Ze schreef Hoe lees ik? en Hoe lees ik korte verhalen? en reist door het land met Lees!workshops. http://www.letterenfonds.nl/nl/lidewijde-paris

Film Dolor y Gloria

Dolor y gloria is de nieuwe film van Spaanse meester Pedro Almodóvar (Los Abrazon Rotos, Volver, Todo Sobre Mi Madre), waarin een regisseur op leeftijd terugblikt op het verleden en de keuzes die hij onderweg heeft gemaakt. Met prachtige rollen voor steracteurs Antonio Banderas en Penélope Cruz. Salvador Mallo (Antonio Banderas) heeft al in geen jaren een film meer gemaakt, maar kan gelukkig nog teren op de successen die hij als regisseur heeft genoten. Wanneer een oude film van Salvador onder het stof vandaan wordt gehaald, brengt dat hem in contact met voormalig acteur Alberto (Asier Etxeandia). De twee worden eindelijk weer herenigd, nadat ze lang geleden zijn gebrouilleerd. De ontmoeting zet een kettingreactie in gang, waarin het verleden terugkeert in het leven van Salvador. Terugdenkend aan zijn jeugd en zijn moeder (Penélope Cruz) wordt hij gedwongen om zijn demonen onder ogen te komen. Oscarwinnende regisseur Pedro Almodóvar noemde zijn 21e film de meest persoonlijke tot nu toe. Dolor y gloria ging in première op het Filmfestival van Cannes, waar Antonio Banderas de prijs voor Beste Acteur won. Na Los Amantes Pasajeros (2013) betekent Dolor y gloria de tweede samenwerking van Banderas en Penélope Cruz in een film van Almodóvar.

Duur filmmiddag: 14:00 uur tot ongeveer 17:00 uur.

Kosten

Entree €15,- inclusief interactieve lezing Lidewijde Paris & de Film Dolor y gloria.
Filmhuis- en Theaterpas €13,-
tot 18 jaar €10,-

Waar? Vestzaktheater Stadsgehoorzaal, Burgwal 84 Kampen.

€ 15,00

€ 13,00  sgz pas

€ 10,00  jeugd t/m 18 jaar

€ 13,00  filmpas

 

 

1.11.2019
 

Add comment